V zahraničí levně aneb něco málo o woofingu

Cestování doprovází nekalý mýtus, a sice že je poměrně nákladné. Může tomu tak být, pokud má člověk málo času a chce vidět co nejvíc. Pokud však disponuje větší flexibilitou, paradoxně může ušetřit.

Pro ty, kteří necestují tzv. na turistu, ale rádi objevují místa bez kapesních průvodců, užívají si setkávání s místními obyvateli, ochutnávají gastronomické poklady a nebojí se nových výzev je ideálním řešením dobrovolničení (či chcete-li dobrovolnictví). Nemusíte jezdit hned do Asie, Afriky nebo opečovávat koaly do Austrálie. I v Evropě, za humny, se nabízí řada příležitostí. Stačí zabrousit na stránky HelpX nebo WorkAway a vybrat si. Standardně se zůstává týden, někteří hosté chtějí min. dva týdny, a někde lze zůstat klidně i několik měsíců.

Slovo woofing je tak de facto synonymum dobrovolničení. Vzniklo ze zkratky WWOOF, World Wide Opportunities on Organic Farms. Jak název napovídá, záměrem onoho woofingu je práce na organických farmách. Pomocník výměnou za práci na farmě získá ubytování a většinou i stravu zdarma. Práce je obvykle 4-5 hodin denně, víkend nebo jeden v týdnu je volno. Na oplátku si odnese cenné zkušenosti o udržitelném zemědělství , ekologii nebo permakultuře.

Jak vidno z výše uvedených webových stránek, dnes se už woofing neomezuje pouze na eko farmy. Dobrovolničit je možné v hostelech, kde uvítají pomoc na recepci či s úklidem pokojů, v restauracích, u obyčejných lidí z celého světa, kteří chtějí pomoc s prací na domě, na zahradě, atd. Vyplatí se hledat takové hosty, kteří již mají nějaké reference a je vidět, že jsou mezi cestovateli oblíbení.

Já jsem při svých cestách využila služby HelpX databáze už čtyřikrát:

  1. Taranaki – Nový Zéland není pro backpackery nejlevnější, a tak zrovna tady se vyplatí dobrovolničení dvojnásob. Já jsem se ještě před odletem domluvila s hostelem v regionu Tarakaki. Pomáhala jsem na recepci a taky se social media hostelu. Nakonec jsem tam strávila tři měsíce, měla ubytování zdarma, a k recepci si našla ještě pár hodin placené práce.
  2. Austrálie – Tady už se bohužel o tak pozitivní zkušenost nejednalo, ale takový je život. Hledala jsem narychlo, a ozval se Dave z malé vesničky kousek od Noosy. Připravoval svůj dom na airb a potřeboval pomoc se zahradou a drobnými úpravami v domě. Působil však trochu zvláštně a po pár dnech mi oznámil, že má jet opravovat někam silnici a já už u něj být nemůžu. Během pár minut jsem byla nucena se sbalit a vymyslet náhradní řešení.
  3. Whitianga, Nový Zéland – Woofing v restauraci pod vedením šéfkuchaře z Argentiny. Pár hodin práce denně a výborná škola vaření! Navíc restaurace byla pár metrů od pláže. Strávila jsem tu dva týdny, s kolegy dobrovolníky z Francie jsme výletovali po okolí a večer trávili se sklenkou zélandského vínka. Ideální.
Cooks Bay, Whitianga, NZ

4. Malajsie – dva týdny jsem strávila na východním pobřeží Malajsie, v zapadlé muslimské vesničce, kde jsem společně s rodinkou z Rakouska pomáhala připravit jógový retreat na zimní sezónu. Uklízelo se, sbírali se spadané kokosy, ze kterých jsme dělaly misky, vařili jsme, jezdili společně na výlety. Dům byl hned na pláži a východy slunce byly bezkonkurenční. Velké opice, které údajně občas po areálu běhaly, už mi dávaly méně klidný spánek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *